Vilken är den bästa honungen?
Det är en av de mest kända maträtterna i hela världen och i nästan alla länder har de sina egna smaker och varianter: Älskling. Denna speciella produkt är föremål för många diskussioner, bloggar och även myter och fabler. Men hur känner jag igen en bra honungsburk? Och kanske ännu viktigare, hur känner jag igen en dålig honung innan jag har köpt den?
Honung äts över hela världen och uppskattas av nästan alla. Honung uppstår ur den nektar som bina hämtar från blommorna, varefter de tar med sig den till kammen i boet. Genom en naturlig process där bina bland annat tillför enzymer till det hela produceras honung. Den karakteristiska smaken hos den honung du gillar beror på vilken typ av blomma som bina utvinner den från.
Många gillar honung från solrosor och den välkända akaciahonungen. De här är lättillgängliga och härligt söta. Det finns också honungstyper som har en fruktig eller till och med en trevlig kryddig smak, t.ex. timjanhonung. Det finns mer än 100 olika typer av honung, men det finns också många typer där man har experimenterat med ytterligare smaker. Om du som älskar honung vill ta reda på vilken honung som smakar bäst kan du prova dem alla!
Förutom honung kommer andra speciella naturprodukter från biodlarens honungskakor. Du har till exempel bivax, propolis och gelé kunglig gelé. Det är produkter som också skapas under binas liv. Bivax kan till exempel användas för naturliga ljus eller för naturliga tvättmedel. Propolis används för alla typer av hälsotillämpningar för människor och djur. Royal Jelly är den propolis som tillverkas av bidrottningen, vilket gör den sällsynt och mycket speciell.
Honungens kvalitet beror till stor del på kvaliteten på den miljö där bina lever och sedan på biodlarens bearbetningsprocess. Om bina samlar in sin nektar i förorenade områden är chansen tyvärr inte så stor att man kan göra vackra och hälsosamma naturprodukter av den. Bin som producerar sin honung i avlägsna områden ger i allmänhet bättre kvalitet. Detta gör det också mycket svårt att framställa ekologisk honung, eftersom det ställer krav på det stora område där bina finns. I många länder är det nästan omöjligt att hitta sådana områden.
Sedan handlar det om biodlarens bearbetning och det företag som förbereder honungen för försäljning. Det är viktigt att honungen virvlas kallt, för om det görs för varmt försvinner de hälsosamma ämnena ur honungen. Vatteninnehållet är också mycket viktigt, för om det varierar bara en aning, håller honungen inte lika länge, vilket är irriterande för konsumenterna. Honungen måste också förvaras lufttätt igen så snart som möjligt för att bevara sin kvalitet.
Honung testas vid olika tillfällen av företag som förädlar den om allt går bra. Bearbetar de honung från till exempel Kina som innehåller pollen som bara finns i Brasilien? Då vet de att något är fel och att de kanske har blandat ihop honungen. Vattenhalten måste också vara korrekt och honungen får inte ha tillsatts några ämnen. Äkta naturlig honung består till 80 % av naturligt socker, men det betyder inte att den är ohälsosam. Detta beror på att honung innehåller många hälsosamma ämnen som finns naturligt i honung.
I många länder är en viss unik typ av honung en nationell produkt. Det kan till exempel bero på att blommorna som honungen tillverkas av endast finns i det landet eller att honungen har särskilda egenskaper. Det kanske mest speciella exemplet på detta är honung från ön Pitcairn. Denna extremt isolerade ö i Stilla havet tillverkar sin egen honung. Denna produkt är mycket exklusiv och säljs till exempel i lyxiga varuhus i London.
Den typ av honung som kanske har flest fördelar är manukahonung. Denna honung kommer från Australien och framför allt Nya Zeeland, där den utvinns från manukaträdet. Du känner igen honungen på dess ofta mörka färg och den kryddiga eftersmaken som är mycket karakteristisk för denna art. Eftersom denna honung är mycket dyr, rekommenderar vi alltid att du köper den från en välrenommerad säljare eller från ett välkänt märke. På så sätt undviker du att köpa en förfalskad produkt som till exempel har tillsatts aromer.
Vilken honung du tycker bäst om är helt enkelt en fråga om smak. Du kan i förväg bestämma vilken kvalitet som är bäst. Du behöver alltså inte alltid hitta den bästa kvaliteten på hela marknaden. Det är nog bäst att inte köpa honung som man inte kan vara säker på att den är äkta och inte innehåller några tillsatser. Ekologisk honung går lite längre, eftersom de har ännu strängare certifieringskrav. Så om detta är viktigt för dig är det kanske bäst att välja ekologisk honung.
Många biodlare är hobbyister eller personer med en stor passion för hantverket. Den professionella biodlingen har haft problem i flera år, trots att honung är en så vacker naturprodukt. Om du tycker att det här ämnet är intressant kan du överväga att besöka en biodlare i ditt område. Det är troligt att du kan köpa honung som nyligen tillverkats här, eller till och med smaka på en bit honungskaka direkt från binas bo. Detta är en unik upplevelse och de flesta biodlare kan ge dig mycket intressant information om sitt hantverk, honung och bin.