Är det klokt att köpa silver?

Många människor påverkas av osäkerheten på marknaderna och stigande räntor. Det kan leda till osäkerhet om att köpa aktier eller behålla pengar på ett sparkonto, till exempel. När sådana känslor uppstår på marknaden vänder sig människor ofta till guld och i allt högre grad till silver för att investera. För vissa människor är silver uteslutande ett material som används för att till exempel tillverka smycken och lyxbestick. För andra är det en investering eller ett sätt att undvika att ha pengar på ett bankkonto. Silver är känt som en säker hamn i tider av oroliga marknader. Men är detta berättigat, och vad ska man tänka på när man köper silver?

Innehållsförteckning

silver

Hur används silver?

Silver är en ädelmetall som ofta används i smycken, mynt och andra produkter. Dess egenskaper gör det till ett idealiskt material för att göra vackra föremål som håller hela livet. Silver har i århundraden värderats för sin sällsynthet, glans och formbarhet. Det är också allergivänligt och tar inte lätt skada, vilket gör det till ett särskilt populärt val för smycken.

Hur tillverkas silver egentligen?

Silver bryts och raffineras. Den vanligaste formen av silver i naturen är sterling silver, som består av 92,5 % rent silver blandat med 7,5 % koppar. Denna legering gör metallen starkare och mer hållbar än rent silver. Silvermalm utvinns ur marken och värms sedan upp tills den blir flytande, vilket gör att det rena silvret kan separeras från de andra elementen. Det flytande silvret hälls sedan i formar för att göra göt eller mynt.

Hur känner jag igen äkta silver, falskt silver och silverpläterade smycken?

Silverpläterade smycken består av en basmetall (vanligtvis koppar) som är täckt med ett tunt lager silver. Detta skikt täcker bara ytan av den underliggande metallen och kan slitas bort med tiden. Silverpläterade smycken kan fortfarande vara vackra, men behöver poleras då och då för att behålla sin glans.

Falskt silver är lätt att upptäcka om man tittar noga. Falskt silver har ofta en onaturlig glans eller färg och grova kanter eller brister i ytbehandlingen som inte syns på äkta silver. Dessutom känns falskt silver vanligtvis lättare än äkta silver på grund av dess lägre densitet.

Bör jag investera i silver?

Silver har länge ansetts vara en bra investering på grund av dess förmåga att öka i värde över tid och behålla sitt värde under perioder av ekonomisk osäkerhet eller nedgång. Ett antal länder använder silvermynt som valuta i stället för papperspengar, vilket visar att de tror på ädelmetallens bestående värde. Därför köper och säljer många människor fysiskt silver på den öppna marknaden som en investeringsstrategi eller för att lagra rikedomar över tid. Precis som alla andra investeringar är detta naturligtvis inte säkert och det finns inget sätt att få garanterad avkastning.

Är det säkert att köpa silver?

När du köper silversmycken eller mynt ska du alltid se till att du köper från en välrenommerad återförsäljare som ger dig tydlig information om renhet, ursprung och skick innan du köper. Leta efter stämplar från erkända organisationer, t.ex. London Assay Office, som visar att föremålet uppfyller vissa normer för äkthet och kvalitetssäkring. Överväg dessutom att samarbeta med en certifierad värderingsman som kan ge dig en opartisk bedömning av det föremål du vill köpa innan du gör ett ekonomiskt åtagande.

Slutsats

Kort sagt är silver ett otroligt värdefullt material som kan användas för att skapa vackra smycken som kommer att hålla i generationer. Med rätt skötsel och underhåll kan dessa föremål förbli vackra i många år framöver, samtidigt som de skyddar mot inflationstryck genom att de ger en förmögenhet med tiden och ger potentiella vinster om de senare säljs på den öppna marknaden. Var alltid försiktig när du köper någon typ av silverprodukt genom att leta efter äkthetsgarantier och rådgöra med kunniga yrkesmän innan du investerar dina surt förvärvade pengar i något du inte är säker på. Läs också alltid recensioner av en butik eller återförsäljare innan du köper, så undviker du många besvikelser.

Omdomen24 Nyheter

Nyhetsartiklarna skrivs oberoende av en medlem av redaktionen. Har du något förslag eller något att tillägga? Skicka sedan ett e-postmeddelande till oss på info@omdomen24.se.

Innehållsförteckning

Dela denna artikel

Senaste artiklarna

För att ge dig en bättre service använder vi cookies och liknande tekniker. Cookies tillåter oss och tredje part att spåra ditt internetbeteende på vår webbplats. Om du fortsätter att surfa på vår webbplats antar vi att du godkänner detta. Vill veta mer? Läs vår Sekretesspolicy.